Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat miercuri seara, într-o emisiune televizată, că riscul epidemiologic existent impune prelungirea stării de alertă și că nu este vorba de o decizie politică.
Nelu Tătaru a atras atenția asupra existenței unui număr semnificativ de cazuri active de infecții cu SARS-CoV-2 și a subliniat că măsurile autorităților, de menținere a unor restricții și de relaxare a altor constrângeri, pot fi luate în baza unei decizii de prelungire a stării de alertă, nu a unor ordine de ministru.
Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, marți, după ce a condus la Palatul Cotroceni o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, că se impune prelungirea stării de alertă, dar cu mai puține restricții, a enumerat principalele măsuri de relaxare vizate și a făcut apel la parlamentari să nu blocheze acest demers.
Anunțul a provocat reacții politice critice. „Cum era de așteptat, dl Iohannis i-a dat ordin Prim-Ministrului să prelungească starea de alertă! Cred că dlui Iohannis îi place la maximum să se joace de-a Dumnezeu! În spatele acestei decizii nu există nici o justificare medicală, ci doar interesul electoral și de afaceri al guvernanților”, a comentat liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.
„Dincolo de disputa politică este o stare de alertă, chiar dacă nu este aprobată de Parlament. Încă avem 200 de cazuri noi, avem încă 150 de cazuri la ATI, încă avem 4.000 de cazuri active. Toate relaxările progresive, graduale, le putem face doar în contextul unei stări de alertă sau de urgență. Toate măsurile de sprijin, detașarea de la un spital la altul se poate face doar într-o stare de alertă, suportul pentru persoanele defavorizate îl putem face doar în stare de alertă. Nu s-a terminat această pandemie, avem focare noi în ultimele zile, avem transmitere comunitară”, a spus Nelu Tătaru, miercuri seară, la Digi24.
Ministrul a dat exemplu impunerea purtării măștilor, care este „la limită” în cazul în care nu se prelungește starea de alertă.
Potrivit ministrului Sănătății, dacă nu va mai fi prelungită starea de alertă, România va fi „într-un pericol sanitar, ne obligă cam tot ce avem de relaxat să relaxăm”.
Întrebat dacă în condițiile în care nu ar mai exista starea de alertă și numărul cazurilor de coronavirus ar crește, ar putea fi reinstituită din nou starea de urgență, ministrul a spus că dacă vom avea o evoluție nefavorabilă, decizia este la președintele Klaus Iohannis.
„Nu am ajuns la acel blocaj, eu sper ca Parlamentul să înțeleagă că este necesară o stare de alertă, că avem doar strictul necesar care ne trebuie pentru a gestiona acest final de pantă descendentă”, a spus Nelu Tătaru, întrebat dacă ar recomanda o nouă stare de urgență.
În 20 mai, Parlamentul a încuviințat instituirea stării de alertă, pentru 30 de zile, începând din 18 mai. Din 465 de parlamentari, proiectul a fost adoptat cu 372 voturi pentru și 37 voturi împotrivă.